Mystery Visit Kft. - Próbavásárlás, próbavásárlói kutatások
Elérhetőségeink:

4027 Debrecen, Füredi út 18.

1142 Budapest, Erzsébet királyné
útja 112.

Tel: +36 1 422-1634
Fax: +36 1 422-1633

info@mysteryvisit.hu

Látni a vásárló szemével – Video Mystery Shopping

A video mystery shopping módszertana a világ számos országában elterjedt, főképp, mint a szolgáltatások és értékesítőik próbavásárlásának hatékony eszköze. Az eljárás lényege, hogy a próbavásárló rejtett kamerával a ruháján, táskájában végzi a tesztelést, így minden történést száz százalékos biztonsággal dokumentál, olyan formában, ahogyan az valóban történt. A jelenetet a későbbiek során akárhányszor vissza lehet nézni, részletesen ki lehet elemezni.

A technika fejlődésének köszönhetően világ egyre több országában találkozhatunk a rejtett videós eszközök próbavásárlásokban történő felhasználásával, azonban a helyi törvények és szabályozások betartása mindig elsődleges fontosságú az ilyen projektek kapcsán. Minden esetben szigorú jogi és etikai szempontoknak kell eleget tenni mind a megbízó, mind a projektet kivitelező ügynökség részéről. Rendszerint az egyik első számú előfeltétel, hogy a munkaadó kérje a tesztelendő értékesítői, dolgozói írásbeli hozzájárulását ahhoz, hogy őket – a teljesítményértékelés részeként – váratlan időpontban videokamerával rögzíthessék. Az ügynökségnek figyelnie kell rá, hogy csak olyan megbízást vállaljon el, ahol valóban létezik ilyen írásos engedély. Kulcsfontosságú továbbá annak biztosítása, hogy a terepmunkában részt vevő próbavásárlók szintén a helyzet által megkövetelt etikussággal járjanak el.

A rejtett kamerával támogatott megbízásokat rendszerint az alábbi célok elérése érdekében vetik be a próbavásárlásokat végző vállalkozások:

  • Oktatás: a titkos videofelvételek segítséget nyújtanak az eladószemélyzet munkájának értékelésében. Segítségével beazonosíthatók a fejlesztendő területek, illetve az, hogy az eladók megfelelően elsajátították-e az értékesítési technikákat. Megfelelő eszközt biztosít az egyes területek fejlődésének mérésére is.
  • Megfelelő értékesítők kiválasztásának támogatása: a rejtett felvételek segít eldönteni, hogy az értékesítő megfelelő-e az adott pozícióra.
  • Őszinteség: Bár a kutatások rendszerint az oktatásra és a fejlesztésre összpontosítanak, a tesztelt személyek őszintesége szintén mérhető. Fontos például, hogy az értékesítő munkatársak ne ígérjenek olyan kedvező tulajdonságokat, amelyet később az adott termék vagy szolgáltatás nem tud biztosítani.
  • Védelem pereskedés esetén: a próbavásárlások során készült titkos felvételek bírósági ügyek során is nyújthatnak egyfajta védelmet. Ezen felvételekkel kérdéses esetekben bizonyítható, hogy rendszeresen készülnek az értékesítő személyzetet véleményező felmérések.
  • Jobb vevőkiszolgálás elérése: a modern üzleti életben új értelmet nyer a „nem látja a fától az erdőt” kifejezés. A kiterjedt láncolattal rendelkező vállalatok számára sokszor nehéz meghatározni, mit gondolnak egy adott egység vásárlói a termékekről, szolgáltatásokról. A video mystery shopping segítségével az áruházláncok első kézből értesülhetnek arról, hogy mit gondolnak vásárlóik.
  • Vállalati intézkedések problémáinak meghatározása: a nagy vállalatok gyakran vezetnek be a forgalom növelését, vagy a költségek csökkentését célzó intézkedéseket. Egy titkos felvétel azonnal betekintést enged abba, hogy a potenciális vásárlók miként vélekednek ezen intézkedésekről.
  • Szolgáltatás monitoring: napjaink üzleti világában a szolgáltatások fontosabb szerepet töltenek be, mint az eladott termékek. A legfontosabb iparágak versenyző vállalatai azonos termékeket kínálnak, így az egyetlen különbséget a termékértékesítéssel összefüggésben nyújtott szolgáltatások jelentik. A rejtett kamerás próbavásárlások egyik legfontosabb előnye, hogy segítik a vevőkiszolgálás felmérését.

Fontos kiemelni, hogy – minden előnye ellenére – hazánkban a jogi szabályozás nem teszi lehetővé a próbavásárlások videofelvétellel megerősített válfaját. A munkavállalók képi rögzítése csak és kizárólag veszélyhelyzet vagy vagyon elleni bűncselekmény megelőzésére szolgálhat, viszont a dolgozók ellenőrzését célzó hang- és képfelvételek jogszerűen nem készíthetők, még előzetes írásos beleegyezéssel sem.

 

A témával kapcsolatban bővebb információkra tehet szert az alábbi angol nyelvű forrásokból:

https://www.pimall.com/nais/n.videomysteryshopping.html

https://www.bbc.co.uk/news/business-13111313