Mystery Visit Kft. - Próbavásárlás, próbavásárlói kutatások
Elérhetőségeink:

4027 Debrecen, Füredi út 18.

1142 Budapest, Erzsébet királyné
útja 112.

Tel: +36 1 422-1634
Fax: +36 1 422-1633

info@mysteryvisit.hu

Mystery Shopping, mint a belső ellenőrzés és a minőség fenntartás eszköze

A próbavásárlás speciális piackutatási terület. Egyrészt használható a versenytársak gyakorlatának megismerésére, másrészt az adott cég saját szolgáltatási színvonalának minőségi javítására, az előírások betartásának ellenőrzésére. A következőkben a próbavásárlás által nyújtott utóbbi lehetőségekre, a minőségi szolgáltatások kialakításában, illetve a belső standardok betartásának ellenőrzésében nyújtott segítségére fókuszálunk.

Az ellenőrzés szó gyakran félelmet vált ki az alkalmazottakból, ugyanakkor bizonyos szervezeti méret és szerkezet elengedhetetlenné teszi az alkalmazását. Egyrészt megelőzhetőek vele az alkalmazotti „visszaélések”, másrészt monitorozható a belső és külső (törvények, rendeletek) standardok betartása. A belső ellenőrzés általában a menedzsment által elrendelt kontrolling / számviteli feladatként ismert, azonban a próbavásárlásokhoz kapcsolódóan marketing szempontú ellenőrzésről is beszélhetünk (POS anyagok fellelhetősége).

Kutatásaink szerint azok a vállalkozások, melyek rendszeres próbavásárlásokkal folyamatosan „éberen tartják” alkalmazottaikat, jelentős javulást könyvelhetnek el a kiszolgálás színvonalában a próbavásárlásokat megelőző időszakhoz képest. A megfelelő színvonalú kiszolgálás pedig egyenes út az elégedett vásárlókhoz.

Továbbá a tapasztalatok azt mutatják, hogy olcsóbb (ön)ellenőrzést végezni, mint a hatóságoknak büntetést fizetni nyugtaadás elmulasztásáért, illetve minőségi követelmények be nem tartásáért.

A kiszolgálás minőségének, az előírások betartásának objektív mérése azonban nem egyszerű feladat. A vállalkozások vezetői ugyanis már jelenlétükkel is befolyásolják a dolgozók hozzáállását, ezáltal akadályozva, hogy objektíven értékeljék a munkatársak teljesítményét. A felmérésre az egyik legjobb és leginkább objektívnek tekinthető módszer a titkos próbavásárlások végzése. A próbavásárlás végezhető saját belső ellenőrök segítségével, azonban ha a szervezeti felépítés erre nem ad lehetőséget, igénybe vehető külső szakosodott cég is.

A külső szakemberek által végzett ellenőrzés előnyei, hogy elkerülhető a felismerés, azaz hogy a vizsgált személy és az ellenőr ismerje egymást, és ezáltal torz eredményt adjon a teszt. Az esetek többségében ugyanakkor költséghatékonyabb is a külső cég általi ellenőrzés, például országos vagy nagyobb területi egységet lefedő hálózat vizsgálata esetében általában a belső ellenőrzési részleg a cég székhelyén található, míg a szakosodott cégek többsége országos lefedettséggel rendelkezik, ezáltal csökkentik az utazási költségeket.